\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Formule parabool en ligging t.o.v. de x-as

Hoe kun je aan de formule van een parabool zien hoe hij ten opzichte van de x-as ligt?

lizann
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 21 april 2002

Antwoord

De algemene formule voor de parabool is y = ax2 + bx + c
(waarbij a ongelijk aan 0 dient te zijn).
Is a positief, dan is het een dalparabool.
Is a negatief, dan is het een bergparabool.

De positie ten opzichte van de x-as wordt bepaald door de waarde van de discriminant D = b2 - 4ac.

Is D = 0, dan raakt de parabool de x-as.
Is D < 0 dan hebben parabool en x-as geen punten gemeen.
Is D > 0 dan snijdt de parabool de x-as 2 keer.

MBL
zondag 21 april 2002

©2001-2025 WisFaq