Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Optellen decibellen

Geachte mevrouw, mijnheer.
Ik heb een casio rekenmachine fx-82MS en vraag me af hoe ik hier decibellen met elkaar kan optellen.
Bijvoorbeeld 80dB + 81 dB = 83,5 dB
maar hoe moet ik dit invoeren op mijn machine

W.Vuyk
Student hbo - zondag 26 september 2004

Antwoord

Je moet de grootheden terugrekenen naar niet-logaritmische schaal vooraleer je ze kan optellen.

80 dB \to 10(80/10) = a;
81 dB \to 10(81/10) = b;

10 log(a+b) = 83,5390189...


zondag 26 september 2004

©2001-2025 WisFaq