\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

WIskunde in Wijsbegeerte der Wetsidee

Ik ben bezig met een studie wijsbegeerte en daarin wordt besproken de wijsbegeerte der Wetsidee van Dooydeweerd.in zijn systeem geeft hij alle wetenschappen een hierarchiche plaats en de wiskunde is daar het fundament van.Ik begrijp hier niet veel van omdat de wiskunde toch een zeer ingewikkelde wetenschap is en bv iets als geloof niet veel met wetenschap te maken heeft.Ik zou graag willen weten hoe dit precies zit. Ik weet dat het misschien niet op deze site hoort maar ik hoop toch dat ik iets zal horen.

Bij voorbaat bedankt
Jolanda

Joland
Ouder - dinsdag 14 september 2004

Antwoord

De WdW ziet de kosmos als een samenhangend geheel van verschijnselen waaraan een aantal aspecten kan worden onderscheiden. Elk aspect vormt dan de noodzakelijke voorwaarde voor het daaropvolgende aspect.
De eerste vier aspecten zijn dan het arithmetische, het ruimtelijke, het kinematische en het fysische aspect. Aan het eind komen aspecten als het esthetische, het morele en het pistische. Maar het is in feite niet juist te spreken over 'hoger en lager' De aspecten beschrijven de verschijnselen van Eèn bepaalde wetskring'. Je zou kunnen zeggen 'Er zijn vele brillen waarmee de werkelijkheid wordt bekeken'. Zo zal een wiskundige in de ordening van de natuur 'íets anders zien' dan bijvoorbeeld een geestelijke. Dooyeweerd meent ook dat het dooreenhalen van wetskringen leidt tot paradoxen. Een voorbeeld in de wiskunde is de paradox dat de som van een oneindige rij een eindige limiet kan hebben.

Met vriendelijke groet

pl
woensdag 15 september 2004

©2001-2024 WisFaq