\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Breuken reeks

Hoe kan ik deze reeks het beste benaderen?

Welk is de derde na grootste breuk van de onderstaande breuken

7/10 , 13/16, 3/4, 3/5, 7/9, 13/17, 5/8

Remco
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 25 augustus 2004

Antwoord

De makkelijkste manier is natuurlijk deze 7 getallen met een rekenmachinetje in decimale breuken om te zetten. Het antwoord is dan in een oogopslag duidelijk.

Omdat er nog steeds archaïsche opleidingen zijn die moderne gemakken wensen te negeren hieronder een manier zonder:
3/53/4 (54)
7/103/4 (0.70.75, lijkt me duidelijk)
5/83/4 (immers 3/4=6/8)
Als we nu kunnen aantonen dat de overige 3 getallen groter zijn dan 3/4 is het antwoord dus 3/4.
7/9=28/36 en 3/4=27/36 dus 7/93/4
13/17=52/68 en 3/4=51/68 dus 13/173/4
7/9=28/36 en 3/4=27/36 dus 7/93/4
Het antwoord is dus 3/4.


woensdag 25 augustus 2004

©2001-2025 WisFaq