\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Hoe voer ik dit in?

Hallo,ik wil graag een formule invoeren in de TI-83 maar het lukt niet,het gaat om het volgende: Tn=200*(1,0035)n-1,van deze meetkundige rij is de eerste term T1=200 en de groeifactor:G=1,0035 (per maand) Dit kun je invullen in de formule voor de som van de eerste n termen van een meetkundige rij; vul in n=5
T1+T2+T3+T4+T5=200*1-(1,0035)^5/1-1,0035 zo staat het in het boek,alleen met een breuk streep voor de deling.
Het antwoord moet zijn=1007,02,en voor n=37..ongeveer 7885,82 gulden.
IK heb geprobeerd en geprobeerd,o.a door haakjes op verschillende plaatsen te zetten,maar ik krijg allerlei uitkomsten behalve de goede.Hoe voer ik ik hem juist in?
Ik begrijp de formule,maar om dat ik hem niet goed in de Ti-83 kan voeren, kan ik nu niet verder.P.s en (eventueel) in exel?
Alvast heel bedankt en groetjes,Mario

Mario
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 13 juli 2004

Antwoord

Hallo Mario,

De formule voor de de som van een meetkundige rij is:
q26150img1.gif

Als we deze formule willen invoeren in het formulescherm van de TI-83 dan moeten we 1-1,0035 eerst uitrekenen of in de formule tussen haakjes plaatsen.

Y1=200(1-1.0035^X)/-0.0035
of
Y1=200(1-1.0035^X)/(1-1.0035)

Dit geldt ook voor het het invoeren van de formule in Excel.

wl
dinsdag 13 juli 2004

©2001-2025 WisFaq