Re: Re: Vraagstuk oplossen
whahw, hoe ingewikkeld hij "zag" dat blijkbaar in een oogopslag, heeft ie dan een zogenaamde "wisknobbel"?
Rudi
Rudi C
Ouder - maandag 12 juli 2004
Antwoord
Sommige mensen hebben nu eenmaal een grote(re) aanleg voor wiskunde dan anderen. En er zijn vaak meerdere manieren om een probleem op te lossen, zoals je bij dit eenvoudig puzzeltje al zag. De meest ingewikkelde problemen kunnen soms in een paar regeltjes worden opgelost, zoals het bewijs dat er oneindig veel priemgetallen zijn (bewijs is door Euclides geleverd). Maar er zijn ook bewijzen waar je honderden bladzijdes met de moeilijkste wiskunde moet trotseren om tot de conclusie te komen dat bijvoorbeeld geldt dat er geen natuurlijke getallen groter dan 2 (hier n > 2) bestaan waarvoor geldt dat xn + yn = zn (de laatste stelling van Fermat, bewezen door Andrew Wiles)...
De een heeft sneller zijn/haar 'Eureka-moment' dan iemand anders (dit heeft uiteraard met niveau/interesse/aanleg, ... te maken wat weer te maken heeft met de omgeving, ...), en sommigen krijgen het nooit (te hoog niveau, geen interesse, ...).
Vroeger dachten ze trouwens echt dat een bepaalde aanleg te maken had met de uitgroei van hersendelen, zie onderstaand artikel uit Encarta.
frenologie (v. Gr. phrèn, gen. phrenos = geest, verstand), thans geheel verlaten leer, die staande hield dat aanleg en karakter bepaald worden door uitgroei van bepaalde hersendelen, wat zich zou uiten in de vorm van de schedel, die speciale knobbels zou vertonen. De grondlegger was F.J. Gall. De naam frenologie is pas door zijn leerling G. Spurzheim ingevoerd. Uitdrukkingen als bijv. ‘wiskundeknobbel’ leven nog in de volksmond voort.
Encarta® - Encyclopedie. © 1993-2002 Microsoft Corporation/Het Spectrum. Alle rechten voorbehouden.
Groetjes,
Davy.
maandag 12 juli 2004
©2001-2024 WisFaq
|