\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Vraagstuk oplossen

Drie kapitalen verhouden zich als 4, 3 en 5 en hebben respectievelijk 8, 9 en 10 maanden uitgestaan tegen 3,75%, 4% en 4,5%. De gezamelijke intrest is 1132,5. Bepaal de 3 kapitalen.

Dus x/4 = y/3 = z/5 is de eerste vergelijking die je volgens mij nog kan opsplitsen in 3 andere: 4y=3x , 5y=3z , 5x=4z. Maar ik denk dat je hieruit 1 grote vergelijking moet halen maar die kan ik niet vinden. Zouden jullie me daarmee kunnen helpen?

Uit te gegevens kan je nog een andere vergelijking halen:
(x.3,75/100.8/12)+(y.4/100.9/12)+(z.4,5/100.10/12)=1132,5
Klopt dit?

Bedankt,

Stef

Stef A
3de graad ASO - zondag 30 mei 2004

Antwoord

Nee niet echt... (echt niet dus!)

Kies een zekere a zodat we als kapitalen 4a, 3a en 5a krijgen. Er geldt:

4a·1,03758 + 3a·1,049 + 5a·1,04510 = 1132,5

En je bent er al... (dat was eigenlijk niet de bedoeling).


zondag 30 mei 2004

 Re: Vraagstuk oplossen 

©2001-2025 WisFaq