\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Som en product grafieken

 Dit is een reactie op vraag 21951 
Je kunt y=(x2+b)*a toch niet als x2+ab schrijven? het staat toch tussen haakjes of maakt dat niet uit?

Lisann
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 24 maart 2004

Antwoord

Hoi,

Dat staat er niet, ik heb y=(x2+b)·a herschreven als y=ax2+ab (via de zogeheten distributieve eigenschap). Die heb ik voor het gemak g(x) genoemd.
De andere functie h(x)=x2·a+b, maar dat is hetzelfde als h(x)=ax2+b. En dan kun je een uitspraak doen over g(x) en h(x). Als je g(x) en h(x) in één grafiek tekent (met een zelfgekozen a en b) dan zie je dat de ene grafiek |ab-b| (die verticale strepen geven de absolute waarde aan, dat wil zeggen als het getal positief is dan blijft het positief en als het getal negatief is dan laat je het minteken weg) boven de andere grafiek ligt (de ene grafiek ontstaat door de andere grafiek ab-b "hokjes" naar boven te plaatsen).

Als je nog vragen hebt, reageer dan gerust.

Groetjes,

Davy.


woensdag 24 maart 2004

©2001-2025 WisFaq