Raaklijn aan grafiek functie f(x)=4sin³x
Hoi, De volgende som kom ik niet uit, ik zal laten zien wat ik gedaan heb en ik hoop dat jullie me kunnen helpen. De functie is: f(x)= 4 sin³ x Ik moet nu de formule opstellen van de raaklijn in het punt A met xA=1/4$\pi$ Ik heb toen eerst de afgeleide bepaald van de formule, dat vond ik al lastig met die sin³. Dus heb ik eerst de formule veranderd in: f(x)=4sinx · sin²x Daarvan heb ik vervolgens de afgeleide bepaald: f'(x)=4cosx·sin²x + 4sinx·(sinx·cosx+sinx·cosx) Invullen van x=1/4$\pi$ geeft: f'(1/4$\pi$)=3√2 De richtingscoëfficient is dus 3√2 De formule van de raaklijn wordt dan k(x)=3√2x+b Om b te kunnen berekenen moet je de y-coördinaat van het punt weten. Ik kwam uit op: f(1/4$\pi$)= √2 Dat heb ik ingevuld en toen kwam ik er helemaal niet meer uit: k(1/4$\pi$)=3√2·1/4$\pi$+b 3√2·1/4$\pi$+b = √2 b = 1/3 -1/4$\pi$ De formule van de raaklijn zou bij mij dan worden: k(x)=3√2·x+(1/3-1/4$\pi$) In het antwoordenboek staat: k(x)=3√2·x+√2-3/4$\pi$√2
Kan iemand uitleggen waar ik precies een fout maak en hoe het dan wel moet?? Alvast bedankt.
Groeten van Iris
Iris v
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 24 maart 2004
Antwoord
Beste Iris,
Je wilt dus de vergelijking van de raaklijn in het punt x=1/4$\pi$ van de functie f(x)=4·(sin(x))3 op stellen (je mag uiteraard ook f(x)=4·sin3(x) schrijven).
^ Je kunt het m.b.v. standaardformules oplossen ^
Er bestaat een algemene formule voor de linearisering in een punt, die staat op je formulekaart 'lineaire benadering van f in a : L(x)=f(a)+f'(a)·(x-a)', in ons geval is a=1/4$\pi$. Je ziet dat er f'(a) in de formule staat, dus moeten we de afgeleide bepalen.
f(x)=4·sin3(x) f'(x)=4·(sin3(x))' [de regel g(x)=c·f(x)$\Rightarrow$g'(x)=c·f'(x)] om (sin3(x))' te bepalen gaan we een beroep doen op de kettingregel. Stel u = sin(x) en y=u3, dan is du/dx=cos(x), en dy/du=3u2 = 3·sin2(x). Nu de afgeleide schakels met elkaar vermenigvuldigen, dy/dx=3·cos(x)·sin2(x). Maar er stond nog een 4, dus is f'(x)=4·3·cos(x)·sin2(x) $\Rightarrow$ f'(x)=12·sin2(x)·cos(x). Maar jouw manier klopt ook, hoewel je beter kunt vereenvoudigen.
Er staat in de formule dat we f'(a) = f'(1/4$\pi$) moeten gebruiken, dit kunnen we al berekenen, f'(1/4$\pi$)=12·sin2(1/4$\pi$)·cos(1/4$\pi$). Je kunt opzoeken in een tabel dat sin(1/4$\pi$) = 1/2√2, dus sin2(1/4$\pi$) is (1/2√2)2 = 1/2. En cos(1/4$\pi$) is eveneens 1/2√2. Dus krijgen we f'(1/4$\pi$) = 12·1/2·1/2√2 = 3√2.
f(a) kunnen we ook al direct invullen (hadden we ook als eerste kunnen doen uiteraard), f(1/4$\pi$)=4·sin3(1/4$\pi$) $\Rightarrow$ f(1/4$\pi$)=4·(1/2√2)3 = √2 (ga dit na!).
En dan zijn we klaar, want L(x)=√2 + 3√2·(x-1/4$\pi$) en dit kun je herschrijven tot L(x)=3√2·x+√2-3/4√2·$\pi$.
De groene grafiek stelt f(x) voor, en de rode grafiek is de vergelijking van de raaklijn (L(x)). Ter informatie x=1/4$\pi$ is ongeveer x=0,79 dus dan weet je waar je moet zoeken.
^ Wat jij fout hebt gedaan ^
De richtingscoëfficiënt heb je correct berekend, die is 3√2, de y-waarde in het punt x=1/4$\pi$ is inderdaad √2. De standaard formule voor een eerstegraadsfunctie is f(x)=ax+b waarbij a de richtingscoëfficiënt (3√2), en we weten dat voor x=1/4$\pi$ dit gelijk moet zijn aan √2, dus f(1/4$\pi$)=3√2·1/4$\pi$ + b, en dat moet gelijk zijn aan √2, dus 3√2·1/4$\pi$ + b = √2.
Tot zover heb je het goed gedaan, maar nu komt 't. We gaan 3√2·1/4$\pi$ herschrijven tot 3/4√2·$\pi$ dat mag want we hebben alleen de volgorde van de factoren van de vermenigvuldiging veranderd (dit mag, want de vermenigvuldiging in $\mathbf{R}$ is commutatief). Dan krijgen we 3/4√2·$\pi$ + b = √2. b = √2 - 3/4√2·$\pi$
En dan zijn we klaar, want in y=ax+b is je a en b bekend, dus y=3√2·x + √2 - 3/4√2·$\pi$ en dat hadden we op de standaardmanier ook uitgekregen.
Groetjes,
Davy.
woensdag 24 maart 2004
©2001-2024 WisFaq
|