\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Correlatie en formule

Hoe bereken ik de correlatie wanneer een formule al geformuleerd is? Onderstaande opgave is oefenstof voor een tentamen. Met name onderdeel b is niet duidelijk.

Obv 50.000 paren van waarnemingen (x,y)is de correlatie tussen x en y berekend. Die is 0,344.
a) correlatie tussen y en x? Antwoordt is bekend!
b) correlatie tussen (2x + 10) en y?
c) correlatie berekend op aselect deel van 25.000 paren. Welke correlatie vind je dan ongeveer?

Bedankt,
Kim

Kim
Student universiteit - dinsdag 23 maart 2004

Antwoord

Dat die +10 erbij niets uitmaakt kun je zien met:

corr(x+10,y)=cov(x+10,y)/...... = {E(x+10-mx+10)(y-my)}/{sx+10·sy}

Verder corr(2x,y)=cov(2x,y)/{s2x·sy}={E(2x·y)-E(2x)·E(y)}/{2ssy}

dus maakt dat volgens mij ook niets uit en blijft de uitkomst dus 0,344

Met vriendelijke groet

JaDeX


woensdag 24 maart 2004

©2001-2025 WisFaq