Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Lesliematrix/ voorspellingsmatrix

lesliematrix is gegeven van een populatie baarzen, die de overgangen in 2 jaar geeft.
          van
0 0 0 1000
0.005 0 0 0
naar 0 0.6 0 0
0 0 0.7 0
a. hoe oud wordt een baars maximaal, nou als je naar L44 kijkt zie je nul staan dat betekent dat ze zou oud maximaal kunnen worden maar het gaat per 2 jaar dus 4 keer 2 = 8 jaar kunnen ze max worden.

Ik snapte het volgende niet: hoe groot is de kans dat een eitje uitgroeit to een baars van 4 jaar? en tot een baars van 6 jaar? het antwoord is 0,003 en 0,0021. ik heb dit nodig voor mijn herkansing ik hoop dat je me kan helpen het is de laatste toest voor mijn examen ik zit in 6 vwo.

Tahnee
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 13 maart 2004

Antwoord

Een baars van 0 jaar heeft een (overlevings-)kans van 0.005 om 2 jaar te worden. Een baars van 2 jaar heeft een kans van 0.6 om 4 jaar te worden.

De kans om van nuljarig 4-jarig te worden is:
0.005·0.6=0.003

De kans om van nuljarig 6-jarig te worden is:
0.005·0.6·0.7=0,0021

En dat is 't wel zo'n beetje...


zaterdag 13 maart 2004

©2001-2025 WisFaq