\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Verloop van kwadratische functie

 Dit is een reactie op vraag 15911 
hoe bepaal je het tekenverloop?

Kevin
Overige TSO-BSO - maandag 17 november 2003

Antwoord

De functie h(x)=3x2-5x-2 heeft als nulpunten 2 en -1/3. De coefficient van x2 is positief, dus h(x) is een dalparabool en het teken van h verloopt als volgt

-1/3 2
+++++0-----0+++++


De functie g(x)=24x-16x2-9 heeft 3/4 als dubbel nulpunt. De coefficient van x2 is negatief, dus g(x) is een topparabool en het teken van g verloopt als volgt

3/4
------0-------


Nu kan je het teken bepalen van f(x)=g(x).h(x)

-1/3 3/4 2
g ++++0----------------0++++
h -------------0------------
f ??????????????????????????


Kan je nu zelf de vraagtekens invullen?


maandag 17 november 2003

©2001-2025 WisFaq