\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Parabolen

Wij hebben een heel groot probleem, wij moeten een praktische opdracht inleveren maar kunnen geen informatie vinden.
Wij moetem de volgende dingen weten:
  1. de formule waarmee je de top van een parabool kunt berekenen?
  2. verschillende methoden om de coordinaten van de snijpunten met met de x-as te berekenen?
  3. waar worden parabolen nog meer bij gebruiken?

Imp
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 18 juli 2001

Antwoord

  1. voor f(x) = ax² + bx + c
    is
    xtop = -b/2a
    y = f (xtop)
    (denk aan de abc-formule)

  2. 1.
    f(x) = 0
    ax² + bx + c = 0 oplossen.... eventueel abc-formule

    2.
    probeer f(x) te ontbinden in factoren
    vb.
    f(x) = x² - 7x + 10
    f(x) = (x - 2)(x - 5)
    de snijpunten met de x-as zijn x = 2 en x = 5

  3. sateliet-schotel
    fietslamp
    kogelbaan

Een hele praktische opdracht in 3 minuten... geweldig...:-))
Nou ja, je moet nog wel het een en ander uitzoeken.


woensdag 18 juli 2001

©2001-2025 WisFaq