\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Combinatie van productregel en quotientregel met kettingfunctie

Ik moet een opgave differentieren over bovenstaand onderwerp
y=(4x-10)(2x-50)3? Hoe gaat dat met de kettingfucntie in combinatie met de productregel en de quotientregel?

Michae
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 28 oktober 2003

Antwoord

Ik neem aan dat die derde macht alleen geldt voor (2x-50).
De functie is dus:
y = (4x-10)·(2x-50)³
Hier zit geen quotientregel in, alleen een productregel in combinatie met de kettingregel.
Je zou het zo kunnen aanpakken.
Noem f = 4x-10 en g = (2x-50)³
dus: y = f·g
Pas dan de productregel toe.
Op een zeker moment kom je dan vanzelf g' tegen, en die moet je berekenen met de kettingregel.
Om te zien of je het goed gedaan hebt, kun je zelf testen:

Zie stap voor stap differentieren


dinsdag 28 oktober 2003

©2001-2025 WisFaq