Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Piramide getallen

wat zijn piramide getallen precies? een defenitie ervan. En wat is de logische reeks tussen 1 4 10 20 enz.

Ellen
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 27 oktober 2003

Antwoord

Het ne driehoeksgetal wordt gegeven door de formule 1/2.n.(n+1), waarbij n1.
De rij begint dus met 1, 3, 6, 10, 15, ...
De toename neemt steeds met één extra toe. Namelijk: 1 + 2 = 3, 3 + 3 = 6, 6 + 4 = 10, 10 + 5 = 15 enz.
De naam wordt ontleend aan het feit dat je de aantallen 1, 3, 6, 10, enz. mooi in een driehoekige vorm kunt tekenen, net zoal je dat vast wel eens hebt gezien bij de driehoek van Pascal.

Met je tweede vraag kan ik niet zoveel. Gebaseerd op slechts 4 termen is het niet altijd te doorgronden wat de regelmaat zal zijn. Als je meer termen hebt, laat ze dan even weten.
Een mogelijkheid is om eens naar de verschilrijen te kijken. Dat levert eerst de rij 3 6 10 op en de verschilrij hiervan levert 3 4 op. De volgende term zou dan 5 kunnen zijn en áls dat de bedoeling is, dan komt er na de 10 uit de eerste verschilrij een 15 te staan en in de oorspronkelijke rij een 35. Reken maar terug.
Maar, zoals gezegd: op slechts 4 termen kun je niet veel keiharde conclusies baseren.
Nagekomen bericht van een medebeantwoorder: raadpleeg in onze database vraag 15220 en je vindt er je antwoorden.

MBL
maandag 27 oktober 2003

©2001-2025 WisFaq