Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Vazen probleem (kansberekenen)

je hebt 8 ballen in een vaas, waarvan er 2 rood zijn, 4 blauw en 2 wit. Je moet 3 ballen trekken zonder terugleggen. Wat is de kans dat je 2 rode en 1 witte bal trekt.

ik dacht dat je (2boven8)*(2boven7)*(2boven6) gedeeld door (8boven5)moest doen, maar dit klopt niet

beatri
Student hbo - donderdag 23 oktober 2003

Antwoord

Een kans berekenen is de verhouding bepalen van het aantal gunstige gevallen tot het aantal mogelijke gevallen.

Aantal mogelijke gevallen = "op hoeveel manieren kan je 3 ballen trekken zonder teruglegging en onafhankelijk van de kleur?" = 3 ballen uit 8 trekken
Aantal gunstige gevallen = "op hoeveel manieren trek je 2 rode en 1 witte bal" = " (op hoeveel manieren kan je twee rode ballen trekken) maal (op hoeveel manieren kan je 1 witte bal trekken) = (2 ballen uit de 2)*(1 bal uit de 2).

Nu zou je er moeten geraken.

Mvg,


Els
donderdag 23 oktober 2003

 Re: Vazen probleem (kansberekenen) 

©2001-2025 WisFaq