To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Annuïteiten berekenen op rekenmachine

Ik kom er niet helemaal uit hoe je nou een annuiteit berekend op een wiskunde rekenmachine. Op een of andere manier mis ik dus een stap/toets op mijn rekenmachine. Voorbeeld vraag:

Lening 5000 euro
Periode afbetalen 6 jaar
Interest 10 %

Kan iemand stap voor stap uitleggen wat ik in moet toetsen. Ik snap de formule wel maar om hem op de rekenmachine te krijgen.

chanta
Leerling mbo - woensdag 1 oktober 2003

Antwoord

Hoi Chantal,

dit is niet zo eenvoudig op te lossen met een rekenmachine. Best neem je er een blaadje papier bij zodat je alles stap voor stap op papier kunt uitrekenen en uiteindelijk alles samenvoegen. Zo doe ik het ook nog steeds . Een vergissing is snel gemaakt.

ik denk dat je het over volgende formule hebt:

q9949img1.gif

Je kan het desnoods eerst herschrijven naar a (de annuïteit), maar dat is niet noodzakelijk. Eerst invullen wat we al hebben:

5000 = a * breuk (in de breuk staat r = 0,10 en n = 6)

laat ons eerst de breuk uitrekenen:

1) teller tussen de haakjes: 1,1 machtsverheffing -6
macht is vaak de toets yx: hiervoor dus 6 ingeven en dan teken van 6 verwisselen (tenzij je op je rekenmachine ineens -6 kan ingeven).
Dit moet geven: 0.56447393

2) heel de teller: 1 - vorige uitkomst (desnoods deze uitkomst eerst opslaan in je geheugen)
1 - 0.56447393 = 0.43552607

3) breuk: vorige uitkomst / 0.10 = 4.355260699

Dan hebben we dus: 5000 = a * 4.355260699
ofwel: a = 5000 / 4.355260699

Je moet dan uitkomen op een annuïteit van 1148.036902

Zijn er nog problemen, of onduidelijkheden: laat het dan maar horen waar je juist vast zit.

Groetjes,


woensdag 1 oktober 2003

Re: Annuïteiten berekenen op rekenmachine

©2001-2025 WisFaq