\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Uit een tabel een formule afleiden

Hallo allemaal,

Ik heb de volgende vraag. Ik heb een tabel (zie hier onder) waaruit een formule moet worden afgeleid. Hoe kan ik dit het beste aanpakken. Kan iemand me misschien helpen.
produkt|
gewicht|aantal te ponsen gaten per cyclus
|1 2 3 4 5
---- |------------------------------------
1.0 |0.14 0.19 0.24 0.30 0.35
2.0 |0.15 0.21 0.26 0.32 0.37
3.0 |0.18 0.24 0.29 0.34 0.40
4.0 |0.24 0.29 0.34 0.40 0.45
5.0 |0.28 0.34 0.39 0.44 0.50
6.0 |0.31 0.36 0.42 0.47 0.52
7.0 |0.34 0.39 0.44 0.50 0.55
8.0 |0.36 0.42 0.47 0.52 0.58
9.0 |0.38 0.43 0.49 0.52 0.60
10.0 |0.40 0.45 0.51 0.56 0.61
11.0 |0.42 0.47 0.52 0.58 0.63
12.0 |0.43 0.49 0.54 0.60 0.65

Raaijm
Student hbo - zondag 21 september 2003

Antwoord

HBO niveau:
Multiple regressie gebruiken, om het zo goed mogelijk te benaderen. De variabele y is de afhankelijke variabele in (het middengedeelte van) de tabel.

Globaal uit de losse pols, voor de berekening neem ik even aan dat in het binnengebied 14 staat i.p.v. 0.14, dat rekent handiger, aan het eind dan wel weer door 100 delen:
Als je de kolommen bekijkt leidt een toename van 11 in het productgewicht x1 tot een toename van 30 in de y variabele.
Dus y=30/11·x1 + de rest
Als je de rijen bekijkt leidt een toename van 4 in het het aantal gaten x2 tot een toename van 21,5 in de y variabele.
Dus y=21,5/4·x2 + de rest
In het totaal wordt dat y =30/11·x1 + 21,5/4·x2 + constante Û
y = 2,7·x1+5,4·x2+ constante.
Die constante kun je vinden door wat waarden in te vullen bijvoorbeeld 12 en 5 en 65 en nog een paar van die trio's.

Met vriendelijke groet

JaDeX


zondag 21 september 2003

©2001-2025 WisFaq