Loading jsMath...
\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Zelf formules maken aan de hand van info

Krypton-85 neemt per jaar af met 6,3%. Deze afname noemt men radioactief verval. Bij Strontium-90 is na 10 jaar nog 78% van de beginhoeveelheid over en van Radium-228 is de halveringstijd 6,7 jaar.

De vraag:
Geef formules die het radioactief verval beschrijven van Krypton-85, Strontium-90 en Radium-228. Ga uit van een hoeveelheid van 1 gram op t=0

Tenx!

s.
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 23 augustus 2003

Antwoord

Hallo,
Allemaal varianten op dezelfde formule:
Bijvoorbeeld Kr: als er elk jaar 6.3% vervalt blijft er telkens 93.7% over. Dus als je start met 1 gram, schiet er na 1 jaar nog 0.937 gram over, na twee jaar nog 0.9372 gram, enzovoort.
Dus m(t) = m(0)*0.937t
waarbij m(t) de massa voorstelt op tijdstip t, dus in dit geval is m(0) = 1 gram.
Bij Sr geldt dezelfde formule, maar dan met een ander getal (noem dat getal x) in de plaats van 0.937. Er is gegeven dat na 10 jaar van 1 gram nog 0.78 gram overblijft, dus:
0.78=1*x10, op te lossen naar x en je hebt de formule.
Bij Ra is de halfwaardetijd gegeven, dat is de tijd waarop de helft vervalt, dus weer met dezelfde formule:
0.5 = 1*x6.7 oplossen naar x en invullen in m(t)=...

Groeten,
Christophe.

Christophe
zaterdag 23 augustus 2003

©2001-2025 WisFaq