\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Verdubbelingstijd

Je hebt een aantal cellen, met groeifactor 1,026 en een verdubbelingstijd van 27 uur.

Je wil weten hoeveel cellen je in moet zetten op t=0, als je op t=144 2000 cellen wil hebben. Er is volgens mij een formule voor? Bedankt!

Chanta
Iets anders - woensdag 30 januari 2002

Antwoord

Noem het aantal cellen waar je mee begint b.
De formule waarmee je voor elk tijdstip t het aantal cellen N kunt uitrekenen is:
N = b·1.026t.
Verder weet je dat op t = 144 er 2000 cellen moeten zijn.
Vul deze gegevens in in de formule en je krijgt de vergelijking:
2000 = b·1.026144
Als je 1.026144 uitrekent krijg je 40.2921.
In je vergelijking krijg je dus:
2000 = b·40.2921.
Hieruit volgt dat b = 49,6375.
Als je op t = 144 dus minstens 2000 cellen wilt hebben moet je beginnen met 50 cellen.
Als je op t = 144 niet meer dan 2000 cellen wilt hebben moet je beginnen met 49 cellen.


woensdag 30 januari 2002

©2001-2025 WisFaq