\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Een vergelijking van een cirkel met straal 5

x2+y2 - 10x -6y +9 =0 stelt de vergelijking van een cirkel voor met straal 5 ?? dat is de oplossing, maar ik snap niet waarom de straal 5 is, en niet 3.. kan iemand me dat uitleggen ? danku !

Astrid
3de graad ASO - maandag 30 juni 2003

Antwoord

Probeer de vergelijking te schrijven in de vorm:
(x-a)2+(y-b)2=r2

x2+y2-10x-6y+9=0
(x-5)2-25+(y-3)2-9+9=0
(x-5)2+(y-3)2=25

De straal is 5.

Zie eventueel Kwadraatafsplitsen


maandag 30 juni 2003

©2001-2025 WisFaq