\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Re: Bereken

 Dit is een reactie op vraag 12799 
eum neje , heb ik al aan gedacht aan deze manier ,maar daar ben je toch niets met?

vervang jij a4+b4 dan door (a2+b2)2-2a2b2 ? en hoe ga je dan verder? vervang je dan (a2+b2) door (a+b)2-2ab ?

den bekom je [(a+b)2-2ab]2-2a2b2 dat geeft dan weer [a2+b2+2ab-2ab]2-2a2b2

dat is dan weer (a2+b2)2-2a2b2 en dat sta je trug waar je begonnen bent ?

ik zie hier toch geen oplossing in :-s

el
Iets anders - donderdag 26 juni 2003

Antwoord

Je gaat de 'verkeerde' kant op!
Van (a2 + b2)2 = a4 + b4 + 2a2b2 weet je, dat
a4+b4 = 14
en je weet ook dat
a2b2 = 1
Zodat (a2 + b2)2 = 16 en dus:
a2 + b2 = 4
De mogelijkheid dat a2 + b2 = -4 vervalt!
En dan doe je hetzelfde in
(a + b)2 = a2 + b2 + 2ab
Zodat a + b = Ö2, of ...
En dan heb je in ieder geval al een van de door jou gewenste antwoorden:
10a + 10b = 10Ö2.
Bereken je nu zelf a en b?



donderdag 26 juni 2003

©2001-2025 WisFaq