\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Integreren en differentieren

Ik heb een opgaven gedifferentieerd en geintegreerd maar ik weet niet of ik het goed heb omdat ik geen antwoorden boek heb, kunt u aub kijken of ik het goed heb gemaakt ?

Differentieer:

g(x)= x.lnx ( x maal de natuurlijke log van x)
g'(x)= 1+ lnx (productregel gebruikt)

p(x)= e^(x).lin(x) ( hier kom ik niet uit)

r(x)= ln(e^(x)-1)
r'(x)= e^x/(e^(x)-1) (kettingregel)

Opgaven 2 primitiveer de functies:

f(x)= e - e^-x ( hier kom ik ook niet uit )
g(x)= 2/(x-7) G(x)= 1/(x-7)

h(x)= 12.2^x ( 12 maal 2 tot de x-de)
H(x)= 12/(ln2). 2^x

i(x)= -3/(ln 10.x) (hier kwam ik niet uit omdat ik de primiteve van lnx nergens kan vinden.

Alvast bedankt,
groetjes David

Van de
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 14 juni 2003

Antwoord

Differentiëren:
g(x) OK!
r(x) OK!

Primitiveren:
g(x)= 2/(x-7)
G(x)= 1/(x-7)
Klopt NIET! Differentieer G(x) maar eens...
Hint: ln(x-7)?

h(x)= 12.2x ( 12 maal 2 tot de x-de)
H(x)= 12/(ln2). 2x
Klopt NIET! Differentieer H(x) maar eens!

Wat niet lukte:

Differentieren:
p(x)= ex.ln(x)
p'(x)=ex·ln(x)+ex·1/x=...

Primitiveren:
f(x)= e - e-x
F(x)= ex + e-x

i(x)= -3/(ln 10.x)
Staat hier ln(10) · x of ln(10x)? Ik denk het eerste... dus:
I(x)=-3ln(x)/ln(10)


zaterdag 14 juni 2003

 Re: Integreren en differentieren 

©2001-2025 WisFaq