\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Asymptoten vinden dmv limieten

ik moet de asymptoten vinden van f(x)=3x/x2-4.
ik heb als limiet voor x- +/- oneindig "o" gevonden mbv de regel van l'hospital. de x-as is dus de horizontale asymptoot.
de limiet voor x-1 is "-1" dus is er geen verticale asymptoot.
als ik de schuine asymptoot probeer te vinden geraak ik strop als ik "a" van y=ax-b moet vinden. ik heb: lim x- +/- oneindig f(x)/x = o/+- oneindig.

hoe moet dit nu verder?

alvast bedankt.
jolien

jolien
3de graad ASO - maandag 9 juni 2003

Antwoord

Verticale asymptoten vind je in het algemeen op de plaatsen waar de noemer van je breuk gelijk wordt aan 0.
In dit geval is dat op twee plaatsen, namelijk bij x = 2 en bij x = -2
Een schuine asymptoot is er niet, want je hebt al een horizontale.

MBL
maandag 9 juni 2003

©2001-2025 WisFaq