\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Vergelijking opstellen

Ik zit vast bij de volgende vraag:
Stel de vergeljiking op van een parabool t.o.v. het rechthoekige assenstelsel (X,Y) als de symmetrieas de rechte is met vergelijking x=5 en als de kromme door de punten (1,0) en (0,1) gaat.
Zou iemand mij kunnen helpen.

Alvast bedankt

Rob
2de graad ASO - zondag 25 mei 2003

Antwoord

Eén formule voor een parabool met top(p,q) is:
f(x)=a·(x-p)2+q

Je weet p=5. En de grafiek gaat door (1,0) en (0,1). Invullen van (1,0) levert:
0=a·(1-5)2+q
16a+q=0
Invullen van (0,1) levert:
1=a·(0-5)2+q
25a+q=1

Dus een stelsel:
16a+q=0
25a+q=1

Nou jij weer...


zondag 25 mei 2003

©2001-2025 WisFaq