\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Waarom is min keer min plus?

Waarom is het produkt van twee negatieve getallen positief?

Karel
Ouder - zaterdag 30 november 2002

Antwoord

4×5=5+5+5+5=20
betekent: tel 4 keer het getal 5 op!

4×-5=-5+-5+-5+-5=-20
betekent: tel 4 keer het getal -5 op

-4×5=-(5+5+5+5)=-20
betekent: trek 4 keer het getal 5 af

-4×-5=-(-5+-5+-5+-5)=20
betekent: trek 4 keer het getal -5 af

Omdat vermenigvuldigen herhaald optellen/aftrekken is, is de betekenis van -4×-5 in woorden: 'trek 4 keer het getal -5 eraf'. Maar ja aftrekken van een negatief getal is hetzelfde als optellen: --5=5.

Dit laatste is makkelijk in te zien met behulp van een getallenlijn.


zaterdag 30 november 2002

©2001-2024 WisFaq