\require{AMSmath}
WisFaq - de digitale vraagbaak voor wiskunde en wiskunde onderwijs


Printen

Drietermen

Voor het berekenen van het dubbelproduct staat er in mijn boek,
  • Bereken het product van het getal 3 met het kwadraat van de eerste en met de tweede term.
  • Bereken het product van het getal 3 met het kwadraat van de tweede en met de eerste term.
Ik snap niet wat ze daarmee bedoelen.

Zou je eens een voorbeeldje kunnen maken zodat ik daar kan op verderwerken??

Bv.: (2a-3 + 7a4)3

Dieter
2de graad ASO - donderdag 17 april 2003

Antwoord

De term dubbel produkt slaat alleen op tweede machten, terwijl jouw probleem over derde machten gaat. De twee zinnen die je geeft, slaan op de middelste termen in de uitdrukking (die trouwens een vierterm is en geen drieterm):

(x+y)3 = x3 + 3x2y + 3xy2 + y3

Voor x = 2a-3 en y = 7a4 wordt dat

8a-9 + 3·(4a-6)·7a4 + 3·2a-3·49a8+ 343a12

= 8a-9 + 84a-2 + 294a5 + 343a12


donderdag 17 april 2003

©2001-2025 WisFaq