Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 9910 

Re: Oppervlakte bol

Alvast bedankt met de bol ga ik even proberen maar op de beschreven website kan ik alleen maar vinden hoe je de inhoud van een torus kunt berekenen en niet de oppervlakte, dus kan je me daar nog mee verder helpen?

chanta
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 15 april 2003

Antwoord

q9965img1.gif

is de algemene formule voor de manteloppervlakte van het omwentelingslichaam dat je bekomt door de kromme f(x) te wentelen rond de x-as.

In het geval van een torus moet je dat in twee stappen doen:

(r straal van de 'buis', R afstand van het midden van de buis tot het midden van de torus)

1) f(x) = R + √(r2-x2), dit is de buitenste helft van de torus, die je bekomt door de bolle helft van de cirkel te wentelen rond de x-as. Je bekomt S1 = 4\pir2+2\pi2rR

2) f(x) = R - √(r2-x2), dit is de binnenste helft van de torus, die je bekomt door de holle helft van de cirkel te wentelen rond de x-as. Je bekomt S2 = -4\pir2+2\pi2rR

Totale oppervlakte S = S1 + S2 = 4\pi2Rr

cl
woensdag 16 april 2003

©2001-2025 WisFaq