Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Spelkans

Ik heb hier een som waar ik niet uit kan komen:

Anniek bezoekt voor de eerste keer het casino. Ze wil meedoen aan het volgende spel:
Na een inzet van 1,- mag je met drie dobbelstenen werpen. Gooi je één of meer zessen dan krijg je de inzet terug en bovendien voor iedere zes in de worp 1,-
a. Bereken de winstverwachting voor Anniek bij dit spel
b. aan een andere tafel wordt het zelfde spel gespeeld maar nu met vier dobbelstenen. Welke winstverwachting heb je aan deze tafel.

antwoord:
a. 34 cent
b. 72 cent

laura
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 15 april 2003

Antwoord

a. De verwachtingswaarde bereken je door bij elke mogelijkheid (aantal zessen) de kans P de berekenen en te vermenigvuldigen met de winst W die je dan behaalt en dit vervolgens samen te nemen.
Eerst de kansen
P(0 zessen) = (5/6)3 = 0,5787
P(1 zes en twee keer anders)= (3 boven 1)·(1/6)·(5/6)2=0,3472
P(2 zessen en een keer anders) = (3 boven 2)·(1/6)2·(5/6)=0,0694
P(3 zessen)=(1/6)3=0,0046
Gooi je 0 zessen dan is je winst = -1 (je bent namelijk je inzet kwijt).
verwachtingswaarde wordt åW·P = -1·0,5787 + 1·0,3472 + 2· 0,0694 + 3·0,0046 = -0,0789.

Je antwoord klopt dus niet.

b. zelf proberen, gaat op dezelfde manier

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
dinsdag 15 april 2003

©2001-2024 WisFaq