Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Getallen achter de komma bij vermenigvuldigen

0,02 x 0,02 = 0,04
0,1 x 0,1 = 0,1
Duidelijk is dat je evenveel getallen achter komma houdt, makkelijk uit je hoofd te zien.

Hoe zie je nu vlug hoeveel bijv. 0,02 x 0,002 is ? Is ik zie dat het iets met 4 erin moet zijn, maar hoeveel nullen ervoor ? Is hier een regel voor ?
Of bijv. 0,1 x 0,001 = ? Moet je misschien als je een ongelijk aantal getallen achter komma hebt voor het antwoord het aantal getallen achter de komma optellen om te weten te komen hoeveel getallen in het antwoord achter komma komen? Bij 0,02 x 0,002 denk je dan 2 (in 0,02 immers 2 getallen achter de komma) + 3 (in 0,002 immers 3 getallen achter de komma) = 5 ; dus het antwoord moet zijn een getal met 5 getallen achter de komma ? = 0,00002 ?
Zal wel voor de hand liggen allemaal maar ben in de war. Moet zeer binnenkort rekentest afleggen, waarin ook veel van dit soort sommetjes voorkomen, zaak is dat je het zeer snel uit de je hoofd kan oplossen.
Ik ga er overigens vanuit dat aftrekken en optellen van dit soort getalletjes met veel nullen achter de komma uit je hoofd het snelste gaat door snel onder elkaar te zetten en op schoolse wijze op te tellen ?

Peter
Iets anders - dinsdag 15 april 2003

Antwoord

Opgelet Peter:
0,02 x 0,02 = 0,0004
0,1 x 0,1 = 0,01

Er is een formule voor het aantal cijfers achter de komma en daar ben je zelf al achtergekomen. Gewoon bij beiden het aantal getallen achter de komma bepalen en optellen. 0,1 x 0,01 (= 1 + 2 getallen achter de komma, dus in resultaat 3 getallen achter de komma). Wel opletten bij bvb 0,3 x 0,04. 3 getallen achter de komma, en dan nog 3 x 4 = 12. Dat geeft dan 0,012. Je moet dus denken met de positie van het laatste getal en niet het aantal nullen.

Bij optellen en aftrekken met kommagetallen, kan je inderdaad het best uitrekenen door het onder elkaar te zetten, zodat je je niet vergist. Zeker met veel getallen achter de komma (en als het aantal verschilt per term) voorkomt dit wel enkele fouten.

Groetjes,

Tom

tg
dinsdag 15 april 2003

©2001-2024 WisFaq