Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Nogmaals de afgeleide van ln(x)

Hallo,

Ik probeer het nogmaals. Er wordt bij mij op de volgende manier de afgeleide van ln(x) bepaalt. Van het volgende wordt limiet bepaalt, waarbij delta-x naar 0 gaat.
(ln(x+delta-x)-ln(x))/delta-x)=
(ln((x+delta-x)/x))/delta-x=
1/x*x/delta-x*ln(1+delta-x/x)=
enz...=1/x.
Mijn vraag is, wat wordt er in de laatste stap gedaan, want er wordt opeens met 1/x*x/delta-x vermenigvuldigd. Kunt u mij dit uitleggen?

Mvg,
G. van Klaveren

Ps. ik heb alles in gewone tekst geschreven:
*=vermenigvuldigen en delta-x spreekt voor zich.

George
Iets anders - dinsdag 15 april 2003

Antwoord

Hallo,

Er wordt in die laatste stap toch alleen maar met 1/x * x vermenigvuldigd? Die 1/Dx stond in de vorige stap wel helemaal achteraan.

Expliciet: ln(x+Dx/x)/Dx = 1/x * x/Dx * ln(x+Dx/x) = 1/x * x/Dx * ln(1+Dx/x)

Met vriendelijke groeten,

Christophe
dinsdag 15 april 2003

 Re: Nogmaals de afgeleide van ln(x) 

©2001-2024 WisFaq