Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Reeksen en rijen

Hallo,
komt ie:

Een lokale televisiezender verzorgt elk half uur een korte nieuwsuitzending gevolgd door een reclameblok. De eerste uitzending is 's morgens om 7 uur. Op dat tijdstip kijken 10.000 inwoners naar het reclameblok. Bij het totale aantal inwoners dat na N keer een halfuur het reclameblok gezien heeft, hoort de volgende recurrente betrekking.

Pn=1.32Pn-1 - Pn-12/125000 met Po=10000

hoeveel mensen in totaal hebben om 07.30 het reclameblok gezien?

Mijn vraag is hoe ik dit het beste aan kan pakken, ik weet niet waar ik zou moeten beginnen...
(En morgen heb ik hier een schoolonderzoek over...aargh!)

Groetjes Roos A6

Roos
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 14 april 2003

Antwoord

Als ik het goed begrijp, hoef je voor n in de formule alleen maar 1 in te vullen.
Je krijgt dan de vergelijking:
P1 = 1.32Po - P12 - 1/125000.
vul je voor Po 10000 in, dan staat hier een 'gewone' kwadratische vergelijking in P1, die je bijvoorbeeld met de abc-formule kunt oplossen.
succes morgen.
groet, Anneke

Anneke
maandag 14 april 2003

©2001-2024 WisFaq