Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijzen

We willen bewijzen dat uit de vergelijking:

((tan(a)/sin(x))-tan(b)/tan(x))2 = tan2(a)-tan2(b) volgt cos(x) = tan(b)/tan(a)

Hanne
Student Hoger Onderwijs België - maandag 30 december 2024

Antwoord

Het helpt als je
\frac{\tan(a)}{\sin(x)}-\frac{\tan(b)}{\tan(x)}
eerst herschrijft tot
\frac{\tan(a)-\tan(b)\cdot\cos(x)}{\sin(x)}
Als je dan uitvermenigvuldigt en beide kanten met \sin^2(x) vermenigvuldigt komt er
\tan^2(a)-2\tan(a)\cdot\tan(b)\cdot\cos(x)+\tan^2(b) = \tan^2(a)\cdot\sin^2(x) - \tan^2(b)\cdot\sin^2(x)
breng alles naar links; dan zul je zien dat je
\bigl(\tan(a)\cdot\cos(x)-\tan(b)\bigr)^2=0
krijgt.

kphart
dinsdag 31 december 2024

©2001-2025 WisFaq