Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Homothetie

Ik zit vast bij de volgende oefening:
Gegeven: de homothetie met centrum c(2,-3) en verhouding -3. Bepaal het koppel coordinaten van het beeld a' van het punt a(4,1). Het zou denk ik moeten lukken met de formule:
ca'=k.ca
Maar ik weet niet echt hoe ik hieraan moet beginnen.
Zou iemandmij kunnen helpen a.u.b.

Rob
2de graad ASO - zondag 13 april 2003

Antwoord

Je zegt het zelf ca' = k ca.
De vector ca = oa - oc = [2,4].
De vector ca' = k ca = [-6,-12].
Dus is oa' = oc + ca' = [2,-3] + [-6,-12] = [-4,-15].

cl
maandag 14 april 2003

©2001-2025 WisFaq