Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking oplossen

Hoe los je \eqalign{\frac{{{x^2}}}{{{x^{ - \frac{2}{3}}}}} = 0} op?
Of kan dat niet door de negatieve exponent?

Jesper
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 20 juni 2024

Antwoord

Hallo Jesper,

In het algemeen geldt dat een breuk gelijk is aan nul wanneer de teller gelijk is aan nul. Immers:

A/B=0 --- > A=0·B --- > A=0

Maar: bij de gevonden oplossing moet de noemer wel bestaan en deze mag niet tegelijkertijd gelijk aan 0 zijn. Anders zou je krijgen:

A/B=0/{onbepaald}
of
A/B=0/0
Beide zijn onbepaald.

Hier geldt dus in eerste instantie:

q98247img1.gif

Maar bij een gebroken vergelijking moet je de gevonden oplossing altijd controleren door in te vullen in de oorspronkelijke vergelijking. Dan blijkt voor de noemer:

q98247img2.gif

en dit is onbepaald. De oplossing x=0 vervalt dus, de vergelijking heeft geen oplossing.

GHvD
vrijdag 21 juni 2024

©2001-2025 WisFaq