To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Barcelona, Praag of Athene

Ik heb moeilijkheden met volgende vraag: Er werd door 110 leerlingen gestemd welke van de drie steden (Barcelona, Praag of Athene) geschikt zijn als bestemmingen voor hun schoolreis. Hierbij kom op meerdere steden gestemd worden.

Athene kreeg 60 stemmen, Barcelona 63 stemmen en Praag 57 stemmen.

- 31 leerlingen stemden zowel op Athene als Barcelona.
- 25 leerlingen stemden zowel op Barcelona als Praag.
- 33 leerlingen stemden zowel op Athene als Praag.
- 2 leerlingen onthielden zich van de stemming.

Ik begrijp niet zo goed hoe ik dit in een venndiagram kan plaatsen.

Eline
2de graad ASO - zondag 9 juni 2024

Antwoord

Ik zou een Venn-diagram tekenen met daarin de verschillende gebeieden. Je krijgt dan:

q98235img1.gif

Je kunt dan 7 vergelijkingen opstellen met 7 onbekenden. Dat zou (in principe) oplosbaar kunnen zijn. Je krijgt dan:

b + c + e + f = 60
a + b + c + d = 63
c + d + f + g = 57
b + c = 31
c + d = 25
c + f = 33
a + b + c + d + e + f + g + 2 = 110

Je kunt 's proberen het stelsel op te lossen. Wat is handig? Hoe pak je dat aan? Zou dat lukken?

WvR
zondag 9 juni 2024

©2001-2025 WisFaq