Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stationariteit tijd reeksen

Beste,

Onze vraag is al volgt: als {Yt} een stationair Gaussiaans proces is, is Xt=(Yt)2 ook stationair?

Tot dusver weten we dat Yt~N(mu, sigma2) en dat Y-t stationair is. Ook omdat Yt Gaussiaans is weten we dat het proces strict stationair is (de n-dimensionale marginale distributies van {Yt} zijn jointly Gaussian).

Het proces zou stationair zijn als de verwachtingswaarde en autocovariance function (ACVF) onafhankelijk zijn van tijd t. De ACVF is gelijk aan Cov(Xt,Xt+h).
Echter lukt het niet Cov(Xt,Xt+h) uit te schrijven door de non-lineaire transformatie van Yt.

Enig idee hoe we verder kunnen komen?

Alvast bedankt!

Groet

Rick
Student hbo - woensdag 17 april 2024

Antwoord

Ik neem aan dat je geprobeerd hebt de covariantie van X_t en X_{t+h} uit te drukken in die van Y_t en y_{t+h} door (alleen) de (bi)lineariteit te gebruiken.

Je zou ook de covariantie direct kunnen proberen uit te rekenen:

Eerst de kansverdeling van de X_t bepalen P(X_t\le x)=0 als x\le0 en P(X_t\le x)=P(-\sqrt x \le Y_t\le\sqrt x)=P(y_t\le \sqrt x)-P(Y_t < -\sqrt x) als x positief is. Dat geeft de verdelingsfunctie in termen van de gegeven normale verdeling.

En dan die kansverdeling voor X_t en X_{t+h} in een van de formules voor de covariantie stoppen.
Waarschijnlijk werkt E(X_t\cdot X_{t+h})-E(X_t)\cdot E(X_{t+h}) het makkelijkst.

kphart
zondag 21 april 2024

©2001-2025 WisFaq