Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 98022 

Re: Booglengte en booghoogte gekende koorde of straal?

Beste,
Ben een 50'er min 1. Even oude wiskundecursus opgerakeld.
Stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden, dus op te lossen via substitutiemethode? Of gebruik jij iets anders? Alvast bedankt.

Jean-M
Iets anders - donderdag 18 januari 2024

Antwoord

Bij gegeven waarden, bijvoorbeeld y=2 en L=8\pi geeft dat:

\eqalign{ & \cos \alpha = \frac{{r - 2}} {r} \cr & \alpha \cdot r = 4\pi \cr}

Je kunt substitueren:

\eqalign{ & \alpha \cdot r = 4\pi \Rightarrow \alpha = \frac{{4\pi }} {r} \cr & \downarrow \cr & \cos \left( {\frac{{4\pi }} {r}} \right) = \frac{{r - 2}} {r} \cr & r \cdot \cos \left( {\frac{{4\pi }} {r}} \right) = r - 2 \cr & r \cdot \cos \left( {\frac{{4\pi }} {r}} \right) - r + 2 = 0 \cr}

Maar dat levert uiteindelijk een vergelijking op die niet algebraisch is op te lossen. Ik geef toe dat zoiets wel jammer is, maar 't komt vaker voor...Naschrift
Het alternatief, \eqalign{r=\frac{4\pi}\alpha}, leidt tot een `eenvoudigere' vergelijking voor \alpha:

\eqalign{\cos\alpha=1-\frac{\alpha}{2\pi}}

en algemeen:

\eqalign{\cos\alpha=1-\frac{2y\alpha}L}

WvR
donderdag 18 januari 2024

 Re: Re: Booglengte en booghoogte gekende koorde of straal? 

©2001-2025 WisFaq