To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inhoud van een soort UFO

Ik had een vraag over hoe je de inhoud van 2 cirkels kan berekenen, die met de randen op elkaar liggen. Ik weet de omtrek en de diameter van de cirkels en ook de hoogte (de as).

Stille tocht...

De doorsnede is ruim 4 meter en de hoogte is ongeveer 2 meter. Het is een soort UFO.

Rjanss
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 12 april 2003

Antwoord

Hm... inderdaad een soort UFO... Hoe was het ook alweer 'In Almere kan het!'. Eens kijken: bestaat dit kunstwerk niet gewoon uit twee bolsegmenten?
Een formule voor de inhoud van een bolsegment is:
q641img1.gif
Dus laten we eerst de bovenkant eens doen!
r1=2 m
h =1 m
De inhoud=1/6·p·1·(3·22+12)6,81 m3

...en dat dan 2 keer...
Inhoud(UFO)13,61 m³

Grappig wel...

WvR
zondag 13 april 2003

©2001-2025 WisFaq