To print higher-resolution math symbols, click the
Hi-Res Fonts for Printing button on the jsMath control panel.

jsMath
Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraag over sommatie

Beste,

Ik dacht dat het antwoord hier C zou zijn, omdat ik de sommaties bij elkaar heb toegevoegd. Echter denk ik dat dit nu niet klopt, sinds ik denk dat C geldt in combinatie met de sommatie vanaf k=2 tot en met 2015.

Ik snap nu niet hoe ik tot het goede antwoord moet komen.

Kan iemand mij helpen?

Alvast bedankt!

Linh
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 28 december 2023

Antwoord

Hallo Linh,

Stel k=n+1, dan kan je de uitdrukking als volgt herschrijven:

q97987img1.gif

Je ziet dat de twee sommaties bijna hetzelfde zijn, dus bijna alle termen vallen weg. De enige termen die niet wegvallen, zijn de term voor k=2015 van de linker sommatie en de term voor n=1 van de linker sommatie. Je houdt dus over:

q97987img2.gif

Als je het lastig vindt om dit te zien, schrijf dan een stukje van de reeksen uit. De uitdrukking wordt dan:

q97987img3.gif

Tussen de haakjes links en rechts zie je dezelfde termen staan, alleen staat links de term 2015/2016 die rechts niet voorkomt, en rechts staat de term 1/2 die links niet voorkomt. Alle termen vallen dus weg, behalve deze twee. De uitdrukking wordt dus:

q97987img2.gif

GHvD
donderdag 28 december 2023

©2001-2025 WisFaq