\require{AMSmath} Bepaal de eerste drie termen van een meetkundige rij Hoe bepaal je de eerste drie termen van een meetkundige rij als je weet dat $u_1 - u_5 = 30$ en $u_3 - u_4 = -24$?Alvast bedankt om mij te helpen! Bo 3de graad ASO - zaterdag 2 december 2023 Antwoord Dat kan zo:$\eqalign{ & u_2 = u_1 \cdot r \cr & u_3 = u_1 \cdot r^2 \cr & u_4 = u_1 \cdot r^3 \cr & u_5 = u_1 \cdot r^4 \cr}$Geeft:$\begin{array}{l} \left\{ \begin{array}{l} u_1 - u_1 \cdot r^4 = 30 \\ u_1 \cdot r^2 - u_1 \cdot r^3 = - 24 \\ \end{array} \right. \\ \left\{ \begin{array}{l} u_1 \left( {1 - r^4 } \right) = 30 \\ u_1 \left( {r^2 - r^3 } \right) = - 24 \\ \end{array} \right. \\ \left\{ \begin{array}{l} u_1 = \Large\frac{{30}}{{1 - r^4 }} \\ u_1 = \Large\frac{{ - 24}}{{r^2 - r^3 }} \\ \end{array} \right. \\ \end{array}$Geeft:$\eqalign{\frac{{30}}{{1 - r^4 }} = \frac{{ - 24}}{{r^2 - r^3 }}}$Zou het dan lukken?5. meetkundige rijen WvR zaterdag 2 december 2023 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hoe bepaal je de eerste drie termen van een meetkundige rij als je weet dat $u_1 - u_5 = 30$ en $u_3 - u_4 = -24$?Alvast bedankt om mij te helpen! Bo 3de graad ASO - zaterdag 2 december 2023
Bo 3de graad ASO - zaterdag 2 december 2023
Dat kan zo:$\eqalign{ & u_2 = u_1 \cdot r \cr & u_3 = u_1 \cdot r^2 \cr & u_4 = u_1 \cdot r^3 \cr & u_5 = u_1 \cdot r^4 \cr}$Geeft:$\begin{array}{l} \left\{ \begin{array}{l} u_1 - u_1 \cdot r^4 = 30 \\ u_1 \cdot r^2 - u_1 \cdot r^3 = - 24 \\ \end{array} \right. \\ \left\{ \begin{array}{l} u_1 \left( {1 - r^4 } \right) = 30 \\ u_1 \left( {r^2 - r^3 } \right) = - 24 \\ \end{array} \right. \\ \left\{ \begin{array}{l} u_1 = \Large\frac{{30}}{{1 - r^4 }} \\ u_1 = \Large\frac{{ - 24}}{{r^2 - r^3 }} \\ \end{array} \right. \\ \end{array}$Geeft:$\eqalign{\frac{{30}}{{1 - r^4 }} = \frac{{ - 24}}{{r^2 - r^3 }}}$Zou het dan lukken?5. meetkundige rijen WvR zaterdag 2 december 2023
WvR zaterdag 2 december 2023
©2001-2024 WisFaq