Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een derdegraads functievoorschrift opstellen

Bij de eerste oefening wordt er gevraagd om een voorschrift van de derde graad op te stellen die nulwaarden -2 en 5 heeft en door punten (0,7) en (1,4) gaat. Hier heb ik dan als eerst geschreven: (x+2)(x-5)(ax+b) omdat ik dat in de klas samen met de leerkracht heb gemaakt.

Maar nu dat ik hier terug naar kijk, begrijp ik niet waarom je daar ax+b moet schrijven, en niet gewoon een x want beiden komen uit op een derde graadsfunctie.

Mikail
3de graad ASO - zaterdag 25 november 2023

Antwoord

Hallo Mikail,

De grafiek van een functie met de vorm

f(x)=(x+2)(x-5)·ax

gaat door de oorsprong, want f(0)=0. Maar dit geldt niet in het algemeen voor functies van de derde graad. Voor de functie die jij zoekt geldt bijvoorbeeld: f(0)=7. Die 'b' in jouw formule is dus echt nodig.

GHvD
zondag 26 november 2023

©2001-2024 WisFaq