Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide van (x cos x) / (1+sin x)

Ik krijg de afgeleide van deze functie niet verder vereenvoudigd dan

(((1 + sin x)(cos x - x sin x)) - (x cos2 x)) / (1 + sin x)2.

Mijn boek maakt er echter nog van: (cos x - x) / (1 + sin x).

Hoe komt het boek aan dit antwoord?

Bij voorbaat dank,
Martijn Leegte

Martij
Student universiteit - zaterdag 12 april 2003

Antwoord

(((1 + sinx)(cosx - x·sinx)) - (x·cos2x))/(1+sinx)2=
(cosx -x·sinx + sinx·cosx - x·sin2x-x·cos2x)/(1+sinx)2=
(cosx+sinx·cosx-x·sinx-x)/(1+sinx)2=
(cosx(1+sinx)-x(1+sinx))/(1+sinx)2=
((cosx-x)(1+sinx))/(1+sinx)2 = (cosx-x)/(1+sinx)

Moraal: bij toepassen van de quotientregel altijd de teller uitwerken.

Met vriendelijke groet

JaDeX

jadex
zaterdag 12 april 2003

©2001-2024 WisFaq