Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kans op twee meisjes bij een tweeling

Dag
Wat is de kans om bij een tweeling 2 meisjes te hebben (stel 50% jongens en meisjes)? Is dat 1/3 of 1/4?
combinaties = mm mj jm jj = $>$ 1/4
of combinatie = mm mj (=jm) jj = $>$ 1/3
Bedankt.
Fenna

Fenna
3de graad ASO - zondag 27 augustus 2023

Antwoord

Hallo Fenna,

Die kans is 1/4. Bij de geboorte van het 1e kind is de kans op een meisje 1/2. Bij de geboorte van het 2e kind is de kans opnieuw 1/2 dat dit een meisje is. De kans op twee meisjes is dus 'de helft van een half', ofwel 1/2 $\times $ 1/2=1/4.

De kans op een jongen en een meisje is twee keer zo groot. Immers, het eerste kind mag zowel een jongen als een meisje zijn. Dat gaat dus altijd goed (kans is 1). Het tweede kind moet dan het andere geslacht zijn. In de helft van de gevallen zal dit zo zijn, in de andere helft van de gevallen niet. De kans op een jongen en een meisje is zodoende 1 $\times $ 1/2=1/2.

GHvD
maandag 28 augustus 2023

©2001-2024 WisFaq