Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rekenen met logaritmen

Er zijn twee constanten a en b. c is onbekend.
Er geldt: alogb=c
Hoe bereken ik c?

Erik
Iets anders - dinsdag 8 augustus 2023

Antwoord

Volgens de rekenregels voor logaritmen geldt:

$
\eqalign{
& {}^a\log (b) = c \Rightarrow a^c = b \cr
& \left( {a > 0 \wedge a \ne 1 \wedge b > 0} \right) \cr}
$

in woorden is de vraag wat je voor $c$ moet nemen zodat $a^c$ gelijk aan $b$ is.

Bijvoorbeeld:

$
\eqalign{{}^2\log (16) = c \Rightarrow 2^c = 16 \Rightarrow c = 4}
$

Maar als dat allemaal niet zo mooi uitkomt gebruik je voor een benadering een rekenmachine of een tabellenboekje. Zie Logaritmen berekenen voor een voorbeeld van een berekening met mijn rekenmachine.

WvR
dinsdag 8 augustus 2023

 Re: Rekenen met logaritmen 

©2001-2024 WisFaq