Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe een afgeleide op te stellen met een e en de kettingregel bij differentiëren

Zou u som 21 van wisa vwo 2022-II en dan het eerste deel, het opstellen van de afgeleide willen uitleggen?

A
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 9 juli 2023

Antwoord

Je plaatje komt niet goed over, daar om hier een link naar de opgaven.

Neem de gegeven formule
$$S=(99251-1305t)e^{0.0203t}
$$en gebruik de rekenregels: productregel en kettingregel (hier $(e^{pt})'=pe^{pt}$).
$$S'=-1305e^{0.0203t}+(99251-1305t)\cdot0.0203\cdot e^{0.0203t}
$$de $e^{0.0203t}$ haal je buiten de haakjes:
$$S'=(-1305+0.0203\cdot99251-0.0203\cdot1305t)e^{0.0203t}
$$Uitwerken:
$$S'=(709.8-26.5\cdot t)e^{0.0203t}
$$

kphart
maandag 10 juli 2023

©2001-2024 WisFaq