Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule uit gegevens opstellen

Dag, ik snap niet goed hoe ik vraag 20 van het wisa vwo 2022-II eindexamen moet herleiden. Over de afname van de kindersterfte in Mali.

Ik snap waar de 99251 vandaan komt alleen niet waar de 1305t vandaan komt.

A
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 9 juli 2023

Antwoord

Je plaatje komt niet goed over, daar om hier een link naar de opgaven.

Er is gegeven dat $P$ lineair afneemt, en dat het eind van 1960 overeenkomet met $t=0$ dus $P=41.2-a\cdot t$, waarbij $a$ een vast getal is.
In 2015, dat is dus als $t=55$, geldt $P=11.4$. Dat geeft: $41.2-a\cdot55=11.4$, en dus $a=29.8/55$.
Nu kun je dat invullen in de formule voor $S$:
$$
S=0.01\cdot\left(41.2-\frac{29.8}{55}t\right)\cdot240900e^{0.0203t}
$$
Die $1305t$ komt dus van $0.01\cdot\frac{29.8}{55}t\cdot240900$ (reken maar na).

kphart
maandag 10 juli 2023

©2001-2024 WisFaq