Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Delen bij logaritmen

Dag, hoe zit het bij deze laatste stap? Ik snap dat er door drie wordt gedeeld maar waarom wordt dit -.333 + .333 in plaats van alleen -.333?

A
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 25 juni 2023

Antwoord

Voor het plus-teken staat -1. Wanneer je dit deelt door 3, dan wordt dit -1/3.
Achter het plus-teken staat 2log((3-P). Wanneer je dit deelt door 3 (ofwel: vermenigvuldigt met 1/3), dan wordt dit 1/3·2log((3-P).

Uiteraard moet je zowel de term voor als achter het plus-teken delen door 3. Vergelijk bijvoorbeeld met:

3t = x+6
t = 1/3·(x+6), ofwel:
t = 1/3x + 2

GHvD
zondag 25 juni 2023

©2001-2024 WisFaq