Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Combinaties en permutaties

Rob gooit met 7 muntstukken. Bereken de kans dat hij vaker kop dan munt gooit. Bereken de kans dat hij afwisselend kop en munt gooit.

Basmal
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 25 juni 2023

Antwoord

Hallo Basmalah,

Vraag 1:
Het aantal keer kop (of: het aantal keer munt) is binomiaal verdeeld met p=0,5.
Vaker kop dan munt betekent: 0 keer munt, of 1 keer munt, of 2 keer munt, of 3 keer munt. Bereken de kans op elk van deze vier uitkomsten met behulp van de formule die hoort bij de binomiale verdeling, of bereken in één keer deze cumulatieve kans met behulp van je rekenmachine (meestal heet dit BinomCd of iets wat daarop lijkt).

Vraag 2:
De eerste munt mag zowel kop als munt zijn (dus: p=1). De tweede munt moet de andere uitkomst hebben dan de eerste munt, dus: p=0,5. De derde munt moet weer dezelfde uitkomst hebben als de eerste munt, dus weer p=0,5 enz. Vermenigvuldig deze kansen om de kans te berekenen dat al deze gebeurtenissen optreden.

Lukt het hiermee? Zo niet: stel gerust een vervolgvraag, maar laat dan zien wat je hebt geprobeerd, of stel een gerichte vraag over wat je niet begrijpt, zie de spelregels.

GHvD
zondag 25 juni 2023

©2001-2024 WisFaq