Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integralen van irrationale functies

Hallo, ik heb een vraag over een integraal,

Integraal(1/sqrt((9-4x2)3). Ik splits eerst de derde macht onder de vierkantswortel op door er sqrt(9-4x2) ˇ (9-4x2).
Ik gebruik hiervoor de goniometrische driehoek met sqrt(a2-u2)
en dan doe ik:
2x= 3ˇsin t
x=3/2 ˇsin t
dx = 3/2 ˇ cos t dt
cos t ˇ 3 = sqrt(9-4x2)
dan vervang ik alles in de integraal en bekom ik 2x/54 + constante
maar dit is fout

Kunt u mij helpen?
Alvast bedankt

Amélie
3de graad ASO - zondag 11 juni 2023

Antwoord

Je plaatje kwam niet goed door maar de omzettingen zijn goed, je krijgt uiteindelijk
$$\int\frac1{(9-4x^2)^{\frac32}}\mathrm{d}x=\int\frac1{18}\frac1{\cos^2t}\,\mathrm{d}t
=\frac1{18}\tan t+C = \frac1{18}\cdot\frac{2x}{\sqrt{9-4x^2}}+C
$$En dat geeft $\eqalign{\frac{x}{9\sqrt{9-4x^2}}+C}$.
Misschien heb je niet de goede primitieve van $1/\cos^2t$ genomen?

kphart
maandag 12 juni 2023

©2001-2024 WisFaq